Nachtmerries

Huilt of schreeuwt je kind 's nachts?

Wees niet ongerust ! Het is normaal, huilen maakt deel uit van hun ontwikkeling.

Akelige dromen en nachtmerries

Nachtmerries die voorkomen in de REM-fase van de slaap (de droomfase), maken deel uit van de psychische ontwikkeling van kinderen tussen 2 en 6 jaar. Huilen is een uiting van angst: kinderen kunnen niet evalueren dat wat ze beleven wel of niet deel uitmaakt van de werkelijkheid.

Een natuurlijk afweermechanisme

Tussen 2 en 6 jaar zijn nachtmerries frequent en vormen ze een afweermechanisme. Zij helpen bij het vormen van de persoonlijkheid van het kind en om zijn opgekropte angsten en de spanningen van een schooldag, die synoniem staat voor een scheiding van zijn ouders, te verwerken. Natuurlijk is dit ook te wijten aan factoren als veranderingen in het kind zijn leven (verhuizen, de komst van een nieuw zusje of broertje, het veranderen van school…), ruzie in de familie, de eerste schooldagen, die heel zorgwekkend kunnen zijn voor het kind, en natuurlijk ook geweld op de televisie.

Eerst en vooral geruststellen

Een kind dat nachtmerries heeft moet in de eerste plaats worden gerustgesteld. Het heeft nood aan troostende, rustige woorden en een warme knuffel. Vraag ook aan je kind om zijn akelige droom te vertellen en probeer die te dedramatiseren. Wanneer de nachtmerrie steeds terugkomt, moet je niet aarzelen om een psycholoog raadplegen. Maar let wel op om de angsten van je kind niet te verhogen: ouders die overbezorgd zijn kunnen angsten overzetten.

…En niet verwarren met nachtelijke onrust

Nachtelijke onrust gebeurt tijdens de diepe slaapfase in het begin van de nacht. Het uit zich door een agitatie in de slaap die soms gepaard gaat met geschreeuw. Terwijl een nachtmerrie een kind wakker maakt, is dat bij nachtelijke onrust niet het geval: het kind heeft een woelige slaap en vindt vanzelf zijn nachtrust terug. Maak het dus niet wakker: dan zou het kind zich alleen maar zorgen maken om iets anders.

Wist je dat een nachtlampje een middel is om het kind gerust te stellen?

Spel als therapie

Door een spel kan het kind een symbolische ruimte krijgen waarin het zijn angsten kan uiten, die overwinnen door strategieën op te bouwen, in alle veiligheid en met de glimlach. Het kind zal ingebeelde situaties uitvinden waarin het zal leren om met de realiteit om te gaan. Dat is eveneens het belang van sprookjes waarin feeën, monsters en heksen het kind de mogelijkheid bieden om zijn angsten te verdrijven.

Homéopathie als hulp

Het soort medicatie hangt af van het soort nachtmerries en van de persoonlijkheid van het kind en de symptomen die ermee gepaard gaan. Stramonium (nachtelijke onrust), Hyoscyamus (nachtmerrie, agitatie) en Chamomilla (angst, slaapstoornissen) zijn de meest gebruikte geneesmiddelen. Het voordeel van homeopathische geneesmiddelen is dat zij geen enkele nevenwerking hebben en dus ongevaarlijk zijn voor kinderen.

En aromatherapie ?

  • Om de slaap te vinden: meng in je handpalm 1 druppel essentiële olie (EO) van mandarijnen, 1 druppel EO van Nobele Kamille en 2 druppels plantaardige olie (abrikozenpit en zachte amandel). Masseer de welf van de voet of de rug van boven naar onder.
  • Om de nachtmerries te vermijden: meng 1 druppel EO  Engelwortel, 1 druppel EO zure sinaasappel en 2 druppels hazelnoot en wrijf de solar plexus in voor het slapen gaan. Via een atmosferische verspreider, een half uur voor het slapen gaan : enkele druppels Ravintsara, Citroen en Mandarijn.

Aarzel niet om raad te vragen aan uw apotheek.